با کودک عصبانی و پرخاشگر چگونه برخورد کنیم؟
به گزارش وبلاگ دایی جان، یک روانشناس گفت: برای برخورد با بچه ها پرخاشگر راه چاره های متعددی وجود دارد که باید آن ها را امتحان کرد.

به گزارش، مریم کرمی اظهار کرد: علی رغم این که پرخاشگری نوجوانان و یا بچه ها برای والدین ناخوشایند بوده، اما این امر در فرایند رشد کودک 5 ساله کاملاً عادی ست. در حقیقت، تقریباً هر کودکی در این سن اسباب بازی دوست خود را می دزدد، لگد می زند، مشت می زند، یا گاه به گاه داد می زند که بعضی اوقات دلیل این امر یک ترس ساده است.
وی ادامه داد: برای مثال اگر کودک شما احساس می نماید که از جانب کس دیگری به حاشیه رانده می شود ممکن است از کوره در برود. دیگر محرک ها بیشتر به شرایط پیش آمده بستگی دارند تا به غریزه. در نهایت، کودک مهدکودکی شما در حال تنظیم خود با یک برنامه جدید استرس زا و یادگیری مهارت های جدید است.
وی ممکن است به راحتی از هرچه که سعی می نماید انجام دهد عصبانی شود و عصبانیت خود را سر هم کلاسی اش خالی کند و بعضی اوقات کودک شما فقط خسته و گرسنه است، دقیقاً نمی داند چه کار باید کند، لذا با فریاد، دعوا یا خشم به این شرایط واکنش نشان می دهد.
کرمی با اشاره به این که کودک پنج ساله به زودی بر قسمت عمده رفتار پرخاشگرانه خود غلبه خواهد نمود، اعلام کرد: در پنج سالگی، مهارت های زبانی کودک تا حد زیادی توسعه یافته است و می آموزد که می تواند به جای مشت و لگد از کلمات برای حل مسائل خود استفاده کند، همچنین به واسطه آزمون و خطا و یاری شما می آموزد که از حرف زدن و بحث در خصوص یک مسئله نتیجه بهتری می گیرد تا از نزاع و درگیری فیزیکی، در این حین همچنان ضروری است که کودک خود را به سمت رویکردی عاری از پرخاش به زندگی راهنمایی کنید و چشم به راه مسائل عمیق تری باشید که رخ می دهند.
- چه واکنشی در مواجهه با دعوای بچه ها نشان دهیم؟
این روانشناس با اشاره به این که برای مقابله با پرخاش گری بچه ها راه چاره های مختلفی وجود دارد، ادامه داد: پاسخ دادن سریع یکی از راه کارهاست، سعی کنید وقتی کودک تان پرخاشگری می نماید سریعاً پاسخ دهید، تا همان لحظه بداند که کار نادرستی انجام داده است، او را به مدت کوتاهی از شرایط پرخاشگری خارج کنید - برای یک کودک مهدکودکی 5 دقیقه کافی ست تا در رفتارش بازنگری کند.
همچنین می توانید در واکنش به پرخاشگری او مجوز کاری را از او بگیرید: مثلاً 15 دقیقه کمتر تماشای تلویزیون یا پول توجیبی کمتر. بهتر است که این کار را هر دفعه انجام دهید، تا کودک شما به طور کامل بداند که این کاهش ها به رفتار او بستگی دارد.
وی با اشاره به این که در برخورد با بچه ها باید با برنامه یکسان برخورد کرد، اعلام کرد: تا جای ممکن به طریقی یکسان به پرخاشگری های او پاسخ دهید پاسخ کسل نماینده و قابل پیش بینی شما الگویی پدید خواهد آورد که کودک شما آن را تشخیص داده و انتظارش را خواهد داشت، در نهایت، پیش از اینکه مرتکب عملی اشتباه شود پیامد های آن را پیش بینی خواهد نمود.
کرمی با اشاره به این که در برخورد با بچه ها باید مثال بیاورید، مطرح کرد: مهم نیست که چقدر از دست او عصبانی باشید، سعی کنید از داد زدن، برخورد فیزیکی، و بَد نامیدن وی خودداری کنید، این کار به جای اینکه رفتار وی را تغییر دهد، به وی می آموزد که پرخاشگری کلامی و فیزیکی راهی برای برخورد در زمان عصبانیت است، در مقابل با کنترل خشم خود و برخورد خون سردانه در مواقعی که پایش را از خط بیرون می گذارد، به وی مثالی خوب از نحوه برخورد ارائه دهید.
این روانشناس با بیان این که در اولین قدم باید رفتار کودک کنترل شود، ادامه داد: حتی اگر در ملاء عام کاری کند که شما را آزار دهد، به برنامه جریمه خود وفادار بمانید، اغلب عظیم تر ها شرایط شما را درک می نمایند، در نهایت، همه چنین شرایطی را تجربه نموده ایم، اگر مردم به شما خیره شدند، سخنی کنایه آمیز بگویید، چون چه سن دوست داشتنی ای؟! و بعد آنطور که خود تشخیص می دهید شرایط را اداره کنید، در این زمان می توانید به او بیاموزید از شرایط و افرادی که موجب بروز پرخاش گری می شوند اجتناب کند، تا زمانی که راهی بهتر از مشت و لگدپرانی برای اداره مسئله بیابد.
وی با اشاره به این که پرخاشگری بچه ها علل و در مقابل راه درمانی دارد، مطرح کرد: هنگامی که کودک عصبانیت و خشم خود را کنترل می نماید او را تشویق و حس مسئولیت را در او تقویت کنید، اگر پرخاشگری کودک شما به دارایی های دیگری صدمه بزند یا خرابی به بار آورد، باید خودش آن را درست کند، او می تواند یک اسباب بازی شکسته را با چسب بچسباند یا اشیایی را که در زمان عصبانیت پرت نموده است جمع کند، حتی ممکن است لازم باشد که از پول توجیبی خود برای جایگزینی یا تعمیر شیء مورد نظر استفاده کند، این کار را به عنوان یک تنبیه بروز ندهید، بلکه آن را نتیجه ای طبیعی از عملی پرخاشگرانه بدانید، کاری که هرکسی که چیزی را شکسته باشد باید انجام دهد.
کرمی ادامه داد: مطمئن شوید که کودکتان وقتی پایش را از حدود فراتر می گذارد حتما عذرخواهی کند، حتی اگر مجبور باشید خودتان وی را نزد فرد آسیب دیده ببرید و تا زمانی که عذرخواهی کند صبر کنید، این کار او ممکن است در وهله اول ریاکارانه به نظر بیاید، اما درس مورد نظر را در نهایت خواهد آموخت.
این روانشناس با اشاره به این که باید وقت تماشای تلویزیون کودکتان را کاهش دهید، مطرح کرد: کارتون ها و دیگر برنامه های به ظاهر معصومانه بچه ها گاه سرشار از داد و فریاد، تهدیدها، هل دادن ها، یا برخورد های فیزیکی هستند، پس سعی کنید به برنامه هایی که تماشا می نماید نظارت داشته باشید، مخصوصاً اگر پرخاشگر شده باشد.
وی ادامه داد: اگر در یک برنامه اتفاقی می افتد که شما نمی پسندید، در خصوصش با او حرف بزنید: دیدی چطور پسره اون یکی رو هل داد تا چیزی رو که می خواست بگیره؟ این اصلا کار خوبی نیست، هست؟ این درحالی است که امروزه بچه ها ما در جلوی تلویزیون رها می شوند.
کرمی با بیان این که حل پرخاشگری در کودک کاری پیچیده است و به صبر و حوصله احتیاج دارد، اضافه کرد: به جای این که تنها وقتی که وی کار بدی می نماید به وی توجه نشان دهید، سعی کنید وقتی کار خوبی می نماید نیز او را تشویق کنید، بهعنوان مثال وقتی از او می خواهند نوبت بازی را به دیگری بدهد، به جای اینکه موس را از جایش بکند جای خود را به کودک دیگری که منتظر است می دهد، بگویید که چقدر به او افتخار می کنید، به او نشان دهید که کنترل نفس و حل دعوا رضایت بخش تر از برخورد فیزیکی با دیگر بچه ها است و نتایج بهتری در پی دارد.
این روانشناس با اشاره به این که بعضی بچه ها در مقایسه با دیگران مشکل پرخاشگری بیشتری دارند، اضافه کرد: اگر رفتار کودک مهد کودکی شما مداوم و شدید است، در کار های مدرسه و دیگر فعالیت های گروهی مزاحمت ایجاد می نماید، یا به حمله های فیزیکی به بچه ها یا عظیمسالان دیگر می پردازد، با دکتر او مشورت کنید، به یاری هم می توانید به ریشه مشکل پی ببرید و تصمیم بگیرید که آیا مراجعه به یک روان شناس یا روان پزشک ضروری است یا نه، بعضی اوقات یک مشکل یادگیری تشخیص داده نشده یا اختلال رفتاری پشت این عصبانیت و خشم قرار گرفته است؛ بعضی اوقات هم مشکل به خانواده یا مسائل عاطفی بازمی شود، منبع مشکل هرچه باشد، مشاور می تواند به کودک شما در مدیرت احساساتی که به پرخاشگری می انجامد یاری و به او یاد دهد که چگونه آن احساسات را در آینده کنترل کند.
وی تأکید کرد: حل مشکل پرخاشگری در کودک کاری پیچیده است و به صبر و حوصله زیاد احتیاج دارد، اما با یاری دریافت می توانید به نحو بهتری به راهنمایی عاطفی مورد احتیاج او بپردازید تا رفتار ناشایست خود را پشت سر بگذارد.
منبع: ایسنا
منبع: باشگاه خبرنگاران جوان